Βιογραφικό Σημείωμα Χάρη Πιπίνη

Έδειξα έντονο ενδιαφέρον για τις εφαρμοσμένες τέχνες και επιστήμες ήδη από τα εφηβικά μου χρόνια. Η επίτευξη στόχων και η εξεύρεση λύσεων ήταν δεξιότητες που μου προέκυπταν φυσικά, έβρισκα συναρπαστική την επικοινωνία με τους άλλους και νοιαζόμουν αληθινά για τα ενδιαφέροντα και τα εγχειρήματά τους.

Σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατόπιν συμμετείχα σε μια ποικιλία  από πρότζεκτ που αφορούσαν την κατασκευή και συντήρηση τεχνικών έργων και εγκαταστάσεων. Η εργασία αυτή με έφερε σε επαφή με άτομα από όλο το φάσμα των χαρακτήρων και των προσωπικοτήτων και ενίσχυσε το ενδιαφέρον μου για την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας.       
 
Στην πορεία της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας δεν σταμάτησα ποτέ να παρατηρώ και να συσχετίζω τους συνεργάτες μου με τις αντίστοιχες διαδρομές που ακολουθούσαν προς την επίτευξη των στόχων τους.  Επιπλέον, η ικανότητά μου στην επικοινωνία οδηγούσε πολλούς από αυτούς σε ανοίγματα και εκμυστηρεύσεις γύρω από τα θέματα που τους απασχολούσαν. Παράλληλα, η ανάγκη της αντιμετώπισης πληθώρας αβεβαιοτήτων, λαθών και ασυνεννοησιών, οδηγούσε  σε συζητήσεις στις οποίες ο ίδιος είχα τον ρόλο του ακροατή παραπόνων και επιθυμιών των συνεργατών μου, που ζητούσαν βοήθεια για να βρούνε λύσεις  με στόχο να ξεπεραστούν  τα μπλοκαρίσματα και να προχωρήσουν τα έργα.
 
Αναζητώντας τρόπους και εργαλεία για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που εργαζόταν στα έργα που διεύθυνα, ανακάλυψα την μεγάλη δύναμη των συζητήσεων coaching: μιας ουσιαστικής διαδικασίας εκπαίδευσης των ανθρώπων που με προσέγγιζαν γύρω από την επίγνωση του δυναμικού τους με στόχο την προσήλωση στην επίτευξη των στόχων τους. Η αποτελεσματικότητα των συναντήσεων coaching και η ικανοποίηση που ο ίδιος ένιωθα με κέρδισαν ολοκληρωτικά και στράφηκα σταδιακά στην αποκλειστική ενασχόληση με το coaching. Αυτό που έμοιαζε στην αρχή σαν μια στροφή στην καριέρα μου, αποδείχτηκε τελικά η φυσική εξέλιξη του συγκερασμού των δύο βασικών μου κλίσεων: από τη μία πλευρά ήταν το ενδιαφέρον μου για τον άνθρωπο και από την άλλη η  ικανότητα στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων.
 
Μετά από την απόκτηση κατάρτισης και πιστοποίησης επάνω στο αντικείμενο του coaching υπό την άμεση καθοδήγηση του Gilles Gambade  και της Lise Lewis – αυθεντιών στο coaching διεθνώς – και με εργασιακή εμπειρία coaching πλέον των 150 ωρών, οι αντιστοιχίες των δύο επαγγελμάτων: του μηχανικού και του coach, μου έγιναν πλέον ολοφάνερες.
 
Η βάση της δουλειάς του μηχανικού είναι η μελέτη του έργου (στόχου) και κατόπιν η εκτέλεση του μέσα σε στενά χρονοδιαγράμματα.  Ανάλογος είναι και ο  πυρήνας της δουλειάς του coach, όπου στις συναντήσεις  ασχολείσαι με την προσωπική ατζέντα του ατόμου και τον βοηθάς να την συγκεκριμενοποιήσει. Αφού τον βοηθήσεις να συνειδητοποιήσει τα εφόδιά του, τα δυνατά του σημεία αλλά και τις αδυναμίες και τα μπλοκαρίσματά του, τον καθοδηγείς στη συνέχεια στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης, και στη δρομολόγηση των προσπαθειών του σε προδιαγεγραμμένα χρονικά πλαίσια έως την τελική επίτευξη του στόχου. Ό,τι ήταν τα υλικά και η τεχνογνωσία για τον μηχανικό, είναι τώρα το δυναμικό και οι ποιότητες του ατόμου για τον coach, και το έργο είναι ο στόχος που το ίδιο τo άτομο θέτει μπροστά του.